Hydrogen er en klimaløsning i sektorer der elektrifisering er umulig eller svært vanskelig, og vil spille en viktig rolle for å balansere energisystemet. Regjeringen har i Hurdalsplattformen som ambisjon å utvikle en helhetlig verdikjede for hydrogen, og anerkjenner gjennom Grønt industriløft potensialet for industriell verdiskaping.
NHF har følgende anbefalinger for å sikre at Norge tar en globalt ledende posisjon innen hydrogen og etablerer en slagkraftig industri som gir nasjonale utslippskutt og betydelig verdiskaping i årene fremover:
- Raskere utbygging av fornybar kraft og nett, bedre utnyttelse av eksisterende nett, mer effektive prosesser for tilknytning til nettet og tilstrekkelig CO2-lagringskapasitet er grunnleggende forutsetninger for å opprettholde tempoet i Norges omstilling og sikre vår industrielle konkurransekraft.
- En kraftfull klimapolitikk som setter en høy pris på CO2, stiller krav i offentlige anskaffelser og gir risikoavlastning i den innledende fasen bidrar til å utvikle helhetlige verdikjeder for hydrogen.
- Støtteordninger må være forutsigbare og langsiktige, og Enovas mandat må legge til rette for økt bruk av virkemidler som gir utrulling og oppskalering av klimateknologi. Gjeldende handlingsrom i statsstøtteregelverket må benyttes. Nasjonale midler bør allokeres til den andre auksjonen i den europeiske hydrogenbanken.
- Konkurranse på like vilkår må sikres ved å implementere EUs omfattende regelverk for hydrogen og delta i alle EUs hydrogenrelevante innovasjonsprogrammer, inkludert CEF Transport Alternative Fuels Infrastructure Facility (AFIF).
- Videreutvikling og styrking av samarbeid med EU på klima- og energiområdet er avgjørende, og norske myndigheter må sikre at norske interesser gjenspeiles i EUs regelutvikling. EU er i ferd med å etablere et helt nytt marked for avkarboniserte gasser, og dette har stor betydning for Norge som energi- og industrinasjon.
- Norske myndigheter må avklare sin ambisjon og rolle i utviklingen av verdikjeder for storskala eksport av hydrogen til industrielle brukere i Europa.
- Styrke satsing på forskning innen hydrogen og utvide infrastruktur for testing innen brenselceller i stor skala, null- og lavutslippsluftfart, flytende hydrogen og offshore elektrolyse.
- Øke rekruttering til tekniske fag, etablere helhetlige utdanningsløp, legge til rette for etter- og videreutdanning og sikre at utstyr kommer på plass på VGS- og fagskolenivå.