Foto: NHF | Jan Carsten Gjerløw (NHF) og Björn Aronsson (Vätgas Sverige)

12 nye hydrogenstasjoner får støtte i Sverige

Det svenske Naturvårdsverket har bevilget 224 millioner svenske kroner til 12 nye hydrogenstasjoner som del av EUs satsning på tungtransport.

25 sep. 2024

Stasjonene vil være del av EUs TEN-T-nettverk. EU-forordningen AFIR stiller krav om maksimalt 200 kilometer mellom hydrogenstasjonene.  
 
- Vi er fornøyde med satsningen, sier Björn Aronsson, generalsekretær i Vätgas Sverige, som er NHFs søsterorganisasjon i Sverige.  
 
- I Sverige er det allerede fem hydrogenstasjoner som er i drift. Det er positivt at det er bevilget støtte til så mange nye stasjoner. Det viser at svenske myndigheter har en vilje til å bygge ut infrastruktur for hydrogen, sier han. 
 
De 12 nye stasjonene vil ha en støttegrad på opptil 70 prosent. 
 
- Dette er veldig positive nyheter fra Sverige, som snart vil ha et nettverk av stasjoner over det meste av landet. Nå trenger vi tilsvarende satsning på norsk side. Lastebilene kjører ofte over landegrensene, og i følge AFIR har landene et ansvar for sammen å tilrettelegge for infrastruktur for grensekryssende utslippsfri transport, sier Jan Carsten Gjerløw, seniorrådgiver i Norsk Hydrogenforum. 
 
Den svenske støtten gis gjennom Klimatklivet, som er Naturvårdsverkets investeringsstøtte for fossilfri teknologi og grønn omstilling. Klimatklivet delfinansieres av EUs fond NextGenerationEU. 

 

- Dette er en veldig positive nyheter fra Sverige, som snart vil ha et nettverk av stasjoner over det meste av landet. Nå trenger vi tilsvarende satsning på norsk side.

Jan Carsten Gjerløw