Andre auksjon i hydrogenbanken: Nye vilkår publisert  

Europakommisjonen og Innovasjonsfondet har publisert nye vilkår for den andre auksjonen for produksjon av fornybart hydrogen (IF24 Auction). Auksjonen åpner 3. desember 2024, og fristen er 20. februar 2025. 

30 sep. 2024

Den europeiske hydrogenforeningen Hydrogen Europe, der Norsk Hydrogenforum er medlem, stiller seg bak flere aspekter ved den nye auksjonsstrukturen: 
- Kommisjonen har satt et pristak på 4 euro per kilo, fem års tidslinje for igangkjøring av prosjektene og en frist på to og et halvt år for å ta investeringsbeslutning. Disse vilkårene er i tråd med innspillene fra  Hydrogen Europes medlemmer, skriver Hydrogen Europe på sine nettsider.
 
Budgivere i neste auksjon vil måtte begrense andelen elektrolysørstacks fra Kina til maksimum 25 prosent (i MWe). Overholdelse av europeiske og internasjonale sikkerhets- og cybersikkerhetsstandarder vil også være et obligatorisk krav.  
 
- Det er nå en direkte kobling mellom den europeiske hydrogenbanken og målsettingen om å nå 40 prosent egenproduksjon av strategiske netto null-teknologier i Net Zero Industry Act (NZIA). For å sikre at norsk teknologi regnes som europeisk er det viktig at Norge raskt implementerer NZIA, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen. 
 
De oppdaterte vilkårene inkluderer blant annet: 
• Høyere modenhetskrav for søknadene 
• Revidert pristak 
• Eget budsjett på 200 millioner euro for prosjekter som leverer til maritim sektor  
 
Auksjonen er delt inn i to finansieringskategorier: En kategori på 1 milliard euro for enhver sluttbruk, og en kategori på 200 millioner euro spesifikt for fornybart hydrogen eller derivater som vil bli brukt i maritim sektor. 
 
Den maritime kategorien er opprettet for å hjelpe rederier med å oppfylle fjorårets FuelEU-direktiv, som krever at alle skip med en bruttotonnasje over 5000 tonn som opererer i EU-farvann skal kutte utslippene av klimagasser med 2 prosent fra starten av 2025, 6 prosent innen 2030 og 80 prosent fra 2050. 
 
- Gjennom Europakommisjonens «Auctions-as-a-Service» får budgivere i den europeiske hydrogenbanken mulighet til å konkurrere to ganger. Om de ikke vinner frem i konkurransen på europeisk nivå, vil de få en mulighet til å konkurrere med aktører fra samme land i den nasjonale støtteordningen. Hvis Norge allokerer nasjonale midler til den europeiske hydrogenbanken, mener Norsk Hydrogenforum at Norge kan sikre etablering av produksjonsanlegg av betydelig størrelse. Slik skalering i tidlig fase vil gi viktige stordriftsfordeler og kostnadsreduksjoner. Potensielle brukere vil ha trygghet om at det vil være tilstrekkelig hydrogen tilgjengelig på det norske markedet, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.   
 
Budgiverne som når opp i IF24-auksjonen vil motta en fast premie i euro per produsert kilo fornybart hydrogen over maksimalt ti år. Støtten fra Innovasjonsfondet vil bidra til å dekke gapet mellom produksjonskostnadene og prisen avtakerne er villige til å betale for fornybart hydrogen.  
 
Les mer om de oppdaterte vilkårene her.  
 
Enova er nasjonalt kontaktpunkt og bistår norske budgivere. 


FAKTA:

Innovasjonsfondet er et av verdens største finansieringsprogrammer for kommersialisering av innovativ nullutslippsteknologi. Fondet finansieres gjennom EUs kvotehandelssystem (ETS) og har som mål å hjelpe bedrifter med å investere i ren energi og introdusere markedsklare teknologier som kan avkarbonisere europeisk industri og samtidig fremme konkurranseevnen. Innovasjonsfondet er et av nøkkelverktøyene i industriplanen Green Deal. 
 
I mars 2023 la Europakommisjonen frem en ny plan for å stimulere og støtte investeringer i fornybar hydrogenproduksjon gjennom European Hydrogen Bank (EHB). I tillegg til å hjelpe Innovasjonsfondet med å støtte utviklingen av et marked for fornybart hydrogen har EHB som mål å dekke investeringsgapet slik at EU kan nå sine ambisiøse REPowerEU-mål. 


 

- Det er nå en direkte kobling mellom den europeiske hydrogenbanken og målsettingen om å nå 40 prosent egenproduksjon av strategiske netto null-teknologier i Net Zero Industry Act (NZIA). For å sikre at norsk teknologi regnes som europeisk er det viktig at Norge raskt implementerer NZIA.


 Hvis Norge allokerer nasjonale midler til den europeiske hydrogenbanken, mener Norsk Hydrogenforum at Norge kan sikre etablering av produksjonsanlegg av betydelig størrelse. 

Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.