Ungdomspolitikerne heier på hydrogen
Under NHFs hyggelige sammenkomst med hydrogennæringen kvelden 15. august ble det presentert et skråblikk på bransjen og debatt mellom ungdomspolitikere fra AUF, Unge Høyre, Unge Venstre og Grønne Studenter.
Morten Solberg Watle er CEO hos hydrogenprodusenten GreenH, og kom til hydrogennæringen fra dagligvarebransjen der han jobbet med salg av merkevarer som Pampers, Gillette og oppvaskmiddelet Yes. Sammen med tidligere politiker Vibeke Mohn Herberg, nå Head of Communication i Hydro Havrand, ble han utfordret på å gi et skråblikk på hydrogennæringen.
(f.v.) Petter Kvinge Tvedt fra Kruse Larsen, Vibeke Mohn Herberg fra Hydro Havrand og Morten Solberg Watle gav et skråblikk på hydrogennæringen i Samferdselsteltet.
- Hydrogennæringen har en egen «naiv» optimisme som ikke står i forhold til antallet investeringsbeslutninger så langt, fortalte Watle med et selvironisk smil om munnen.
- Vi trenger hydrogen for å ta de virkelig tunge utslippene.
Men denne optimismen kommer fra vissheten om at hydrogen blir nøkkelen som åpner de tyngste dørene i det grønne skiftet.
– Elektrifisering tar oss bare et stykke på vei. Vi trenger hydrogen for å ta de virkelig tunge utslippene, sa Herberg.
Det ble tett replikkveksling i debatten med (f.v.) Christopher Hermansen (Grønne Studenter), Jens Håkon Slettemark Birkeland (Unge Venstre), Emma Ingeborg Tveit Erlandsen (Unge Høyre) og Nimrah Ramzan (AUF).
Representantene fra de fire ungdomspartiene var uenige om mye, men når det kommer til hydrogen sin viktige rolle i det grønne skiftet, var de tydelige på at det nå er på tide med handling fremfor fagre ord.
Både høna og egget kommer
Hydrogennæringen var ikke de eneste optimistene i Arendal denne uken.
Hydrogenlastebilene er på vei til det norske markedet.
Under seminaret «Når og hvor kommer hydrogenstasjonene?» informerte Jan Carsten Gjerløw, daglig leder i Evig Grønn og prosjektleder for H2Truck, om at hydrogenlastebilene er på vei til det norske markedet. Flere norske aktører ønsker å ta i bruk disse. Men uten et landsdekkende nettverk av hydrogenfyllestasjoner, blir dette vanskelig.
Liv Kari Eskeland (H) og statssekretær Tom Kalsås (Ap) i samtale om fylleinfrastruktur for hydrogen. Samtalen ble ledet av Ingebjørg Telnes Wilhelmsen (t.v.)
Politikerne har tro på et landsdekkende nettverk av hydrogenfyllestasjoner
Publikum fikk derfor et gledelig signal da både statssekretær Tom Kalsås (Ap) fra Samferdselsdepartementet og Høyres stortingsrepresentant Liv Kari Eskeland svarte «ja» på spørsmål om de har tro på at det blir et landsdekkende nettverk av hydrogenfyllestasjoner innen 2025/-26.
Det ser dermed ut til at både høna og egget kommer på omtrent samme tid.
Når kommer differansekontraktene?
- Differansekontrakter utligner prisforskjellen mellom hydrogen og fossilt.
Det ble mange anledninger til å utfordre politikerne på behovet for risikoavlastning i form av differansekontrakter.
- Det er dessverre alt for billig å benytte fossil energi. Differansekontrakter vil bidra til å utligne prisforskjellen mellom hydrogen og fossilt, sa NHFs generalsekretær Ingebjørg Telnes Wilhelmsen på et arrangement i regi av Scatec.
NHF foreslår en første utlysning på 25 000 tonn hydrogen til ca. 3 milliarder kroner over 10 år.
Dette budskapet ble gjentatt som et ekko hele uken gjennom, både av NHF og resten av næringen.
For å komme i gang med de første prosjektene foreslår NHF en første utlysning på 25 000 tonn hydrogen, med varighet på differansekontraktene på minimum 10 år. Kostnaden for staten i denne perioden beregnes til ca. 3 milliarder kroner, og vil bidra med inntil 750 000 tonn årlige CO2-utslippsreduksjoner ved bruk i den mest utslippstunge delen av industrien.
I slutten av juni informerte næringsminister Jan Christian Vestre at regjeringen tar sikte på at norske prosjekter vil kunne delta i den kommende hydrogenauksjonen under EUs innovasjonsfond – Den europeiske hydrogenbanken. Næringsministeren informerte imidlertid ikke om hvorvidt regjeringen planlegger å supplere EUs budsjett på 800 millioner euro med egne nasjonale midler. Dette har skapt usikkerhet i bransjen.
- Regjeringen må kjenne sin besøkelsestid
- Her må regjeringen kjenne sin besøkelsestid, sa NHFs generalsekretær Ingebjørg Telnes Wilhelmsen til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) under Den store hydrogendebatten.