Foto: Panek, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons | Miljødirektoratet

Endret CO2-kompensasjonsordning har trådt i kraft 

Den endrede forskriften for CO2-kompensasjonsordningen trådte i kraft 1. januar 2025. Hydrogenprodusenter er berettiget kompensasjon. – CO2-kompensasjon er viktig for hydrogennæringen slik at prosjektene kan nå investeringsbeslutning og realiseres, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen. 

20 jan. 2025

Kraftkrevende industri kan få økonomisk CO2-kompensasjon for deler av økningen i strømprisen som følge av deltakelse i EUs klimakvotesystem (ETS). Formålet med CO2-kompensasjonsordningen er å forhindre at kraftkrevende industri flytter produksjonen til land som ikke har like streng klimapolitikk som Europa har, såkalt karbonlekkasje. Selskaper som er berettiget CO2-kompensasjon må søke Miljødirektoratet om dette hvert år. 
 
Nytt i den endrede forskriften er at 40 prosent av kompensasjonen bedriftene får skal brukes til klimatiltak og/eller energieffektivisering i bedriftene​. 
 
Ifølge Europakommisjonen skal kompensasjon for hydrogenproduksjon beregnes ved bruk av alternativstandard for årene 2021-2025. EU skal komme med ny standard for energieffektivitet fra 2026, som hydrogenprodusenter skal bruke.​ 
 
Les mer om ordningen på Miljødirektoratets nettsider.