Den nye styringsavtalen gjelder fra 1. januar 2025 til 31. desember 2028 og legger rammene for Enovas bidrag til å fremskynde utviklingen og utbredelsen av klima- og energiløsninger.
Nytt siden forrige styringsavtale er at Enova i tillegg til å understøtte innovasjon og utvikling av nye løsninger gjennom senfase teknologiutvikling, også skal bidra til å øke utbredelsen av løsninger i markeder gjennom varige markedsendringer. Enova kan i større grad enn tidligere støtte aktivitet der teknologien er moden, men markedet er umodent.
- Dette har vært Norsk Hydrogenforums viktigste innspill til ny styringsavtale, og det er derfor svært gledelig at det legges opp til mer oppskalering og utrulling. Muligheten for å støtte moden teknologi i umodne markeder vil gi raskere utslippskutt og utvikling av verdikjeder for hydrogen, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.
Avtalen burde vært tydeligere om utslippskutt i kvotepliktig sektor
Styringsavtalen legger opp til å redusere utslippene under innsatsfordelingsforordningen med minst 1,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter.
Det legges også opp til å understøtte tiltak i kvotepliktig sektor, men styringsavtalen setter ingen mål på hvor store utslippskutt som skal oppnås i denne sektoren.
Skipsfart er allerede en del av EUs kvotesystem (ETS), og fra 2027 vil veitransport, bygninger og de industrisektorene som i dag ikke deltar i kvotesystemet inkluderes i ETS 2.
- Som følge av disse endringene blir det fremover ikke lenger like naturlig å skille mellom kvotepliktig og ikke-kvotepliktig sektor. Selv om Enova skal rapportere på utslippskutt i kvotepliktig sektor, er det uklart hva det innebærer i praksis. Målene for utslippsreduksjoner bør dekke både kvotepliktig og ikke-kvotepliktig sektor, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.
Viktig kobling mellom klima og energi
Enova skal også bidra til et effektivt og fleksibelt energisystem som styrker kraft- og effektbalansen.
- Tilstrekkelig tilgang på kraft og nett er en forutsetning for avkarbonisering av norsk økonomi, og det er derfor veldig positivt at Enova skal bidra til et mer effektivt energisystem, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.
Med muligheten for lagring i stort volum over tid kan hydrogen gi betydelige bidrag til økt fleksibilitet og effektivitet i energisystemet.
- I industrien er det utviklet en rekke teknologier for hydrogenlagring, og disse kanselges i et globalt marked. Derfor er det viktig å legge til rette for at slike løsninger blir demonstrert og skalert i Norge, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.