Foto: Ihne Pedersen| Ingebjørg Telnes Wilhelmsen

Frykter at studie­avgiften vil bremse det grønne skiftet

- Norsk Hydrogenforum frykter kompetansemangel etter at regjeringen innførte studieavgift for internasjonale studenter. Det sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen til tidsskriftet Khrono.

22 jan. 2024

— Erfaringsdata viser at mange internasjonale gradsstudenter fra land utenfor EU/EØS og Sveits som studerer teknologiske fag i Norge, blir boende her og går inn i norsk arbeidsliv. Disse blir det langt færre av etter innføringen av studieavgiften, sier generalsekretær i Norsk Hydrogenforum, Ingebjørg Telnes Wilhelmsen, til Khrono.

Fra høsten 2023 ble det innført studieavgift for studenter utenfra EU/EØS. Resultatet var at 80 prosent av studentmassen, sammenlignet med opptaket året før forsvant, skriver Khrono.

— Konsekvensen av studieavgiften kan være at flere studieprogrammer må fases ut. Det innebærer en nedbygging av fagområder som har betydning for det grønne skiftet, når vi vet at vi tvert imot må bygge opp kompetansen for den omstillingen vi skal igjennom.

— Vi vil at studieavgiften fjernes slik at Norge har en større sjanse til å møte kompetansebehovet blant annet innen hydrogen. Derfor er den dramatiske nedgangen i studenter fra utenfor EU/EØS svært bekymringsfull for oss, og vi ser at det kan få kritiske konsekvenser også for Norges fart inn i det grønne skiftet. sier Telnes Wilhelmsen til Khrono. 

— Vi vil at studieavgiften fjernes slik at Norge har en større sjanse til å møte kompetansebehovet blant annet innen hydrogen.