I industrimeldingen står regjeringen støtt i sin regjeringsplattform og lover å bidra til å utvikle en sammenhengende verdikjede for hydrogen der produksjon, distribusjon og bruk utvikles parallelt, og til å bidra til å utvikle markedet i Europa. Norsk Hydrogenforum mener imidlertid at industrimeldingen ikke er konkret nok på hvordan regjeringen vil gi næringen nødvendig forutsigbarhet.
- Det er krevende å etablere nye, industrielle verdikjeder. Det lærte vi i oppstarten av vannkraft og olje og gass i Norge, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen, generalsekretær i Norsk Hydrogenforum.
- Det vi trenger for oppskaleringen av produksjon og bruk av hydrogen i Norge, er langsiktig politikk som gir forutsigbarhet for bedrifter som nå skal ta store investeringer.
Krav til nullutslipp og offentlige anskaffelser er viktige drivere
I industrimeldingen fastholder regjeringen at de vil bidra til å utvikle en sammenhengende verdikjede for hydrogen, der produksjon, distribusjon og bruk utvikles parallelt. Det siste året har flere storskala hydrogenprosjekter blitt utsatt grunnet økte kostnader, regulatorisk usikkerhet og mangel på langsiktige støtteprogrammer, som igjen gir usikkerhet i sluttbrukermarkedet.
- Ved å stille krav til nullutslipp kan myndighetene bidra til utvikling av helhetlige hydrogenverdikjeder i Norge og til utvikling av teknologi og kompetanse som er attraktive i et globalt marked, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.
Meldingen peker på at Norge med sin fullverdige leverandørindustri og verdikjede er særskilt godt posisjonert for å levere nullutslippsløsninger til eksport i maritim sektor.
- Vi bør bruke kompetansen til å utvikle nye teknologier for bruk av hydrogen og hydrogenderivater på skip. Skipsdesign, fremdriftssystemer, bunkring, lagring, sikkerhet og internasjonal standardisering er bare noen områder hvor norske hydrogenbedrifter allerede er ledende globalt.
- Det er bra at det innføres krav om utslippsfrie ferger fra 2025, men det må også innføres krav til hurtigbåter, offshorefartøy og fartøy i havbruksnæringen. Det norske rederiet Viking bygger nå verdens første cruiseskip med hydrogen som drivstoff, som settes i drift i 2026. Det viser at det er mulig å seile utslippsfritt i verdensarvfjordene også for de største skipene, langt tidligere enn det regjeringen legger opp til, sier Telnes Wilhelmsen.
Offentlige anskaffelser er et kraftfullt verktøy i omstillingen til lavutslippssamfunnet. I Clean Industrial Deal foreslår EU å innskjerpe regelverket for offentlige anskaffelser for å fremme mer bærekraftige løsninger. Det er i dag krav om 30 prosent vekting av klima i offentlige anskaffelser i Norge, men anskaffelsene må i enda større grad benyttes for å fremme en raskere omstilling.
Behov for langsiktige virkemidler og deltakelse i EUs programmer
Regjeringen skriver i meldingen at de vil “følge med på utviklingen av virkemidler i EUs programvirksomhet og vurdere tilknytning til nye virkemidler.” I Clean Industrial Deal varsles det at tredje utlysning i den Europeiske Hydrogenbanken (EHB) kommer allerede i tredje kvartal i år. EU-kommisjonen oppfordrer medlemslandene til å benytte seg av «Auction-as-a-Service". Det innebærer at nasjonale myndigheter kan sette av midler til prosjekter som ikke når opp i konkurransen i EHB. Så langt har Tyskland, Østerrike, Litauen og Spania satt av betydelige midler. Det bør også regjeringen gjøre.
I statsbudsjettet for 2025 ble det enighet om å etablere en serie auksjoner i 2026 for å gjennomføre store utslippskutt i industrien. For hydrogennæringen og for oppnåelse av nasjonale utslippsmål er det viktig at bruk av hydrogen blir inkludert i disse auksjonene.
- Slike langsiktige, forutsigbare ordninger er helt avgjørende for bedriftene. EU-kommisjonen varsler i handlingsplanen for stål og metall at de vil komme med veiledning om utforming av differansekontrakter som skal hjelpe energikrevende industri å investere i avkarboniseringstiltak. NHF har tidligere foreslått en modell for differansekontrakter for hydrogen, og vi ber myndighetene følge med på anbefalingene fra EU, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.
Raskere implementering av EU-regelverk
Europa er den norske hydrogennæringens viktigste marked, og deltakelse i EUs klima- og energisamarbeid er en grunnleggende forutsetning for at den norske hydrogennæringen skal kunne konkurrere på like vilkår. Spesielt viktig er fornybardirektivet, hydrogen- og avkarboniseringspakken, Net Zero Industry Act, ReFuelEU Aviation, FuelEU Maritime, Alternative Fuels Infrastructure Regulation, karbongrensejusteringsmekanismen og klimakvotesystemet.
- Flere av disse henger sammen og bør implementeres samtidig, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.