Foto: Norsk Hydrogenforum| Jens Berge, Knut Flakk og Jonas Gahr Støre åpnet anlegget 18. september.

Jonas Gahr Støre åpnet hydrogenproduksjon i Hellesylt

Hellesylt Hydrogen Hub kan produsere 1,3 tonn fornybart hydrogen daglig fra innestengt vannkraft og har sikret leveranseavtaler som vil gi utslippskutt i sektorer som industri, shipping, tungtransport og hurtiglading. I tilknytning til anlegget åpnet VIREON samtidig Norges første offentlig tilgjengelige fyllestasjon for tungtransport.

19 sep. 2024

- Min regjering vil gi den støtten som er nødvendig, sier Støre

- Norge er ikke en oljenasjon, men en energinasjon. Det vi ser her, er at vi bygger på skuldrene av tidligere erfaringer. Min regjering vil gi den støtten som er nødvendig for å bygge helhetlige verdikjeder for hydrogen i Norge, sier statsminister Jonas Gahr Støre i sin åpningstale.

- Hvorfor Hellesylt? Vi ligger perfekt lokalisert ved siden av Geirangerfjorden. Dessverre ble beslutningen om å stille nullutslippskrav til alle skip utsatt, men vi er klare for 2032 når skip i alle størrelser inkluderes i kravet, sier Knut Flakk, CEO og eier av Flakk Gruppen.

Vireons fyllestasjon kan levere både til lastebiler og personbiler. Foto: Norsk Hydrogenforum

- Vi er klare for å bidra til at Geirangerfjorden blir utslippsfri, sier Berge

- Vi er bakpå når det gjelder å nå klimamålene, og vi er nødt til å få opp tempoet. Vi er klare for å bidra til at Geirangerfjorden blir utslippsfri så snart som mulig. Vi har også avtaler i andre segmenter, som asfalt- og stålproduksjon. Vi har spennende samarbeid med Cyan, som etablerer hurtiglading med brenselcelle for å ta ned effektbehovet. Vi skal levere til Vestland fylkeskommunes skip MS Skulebas. Neste år kommer MAN sine lastebiler, og vi er i dialog med skipseiere som har behov for drivstoff til sine skip. Vår ambisjon er å ha tatt investeringsbeslutning på 1 gigawatt (GW) innen 2030, sier Jens Berge, CEO i Norwegian Hydrogen.

- Stor betydning for hele industrien, sier Telnes Wilhelmsen

- Vi gratulerer Norwegian Hydrogen med åpningen av anlegget på Hellesylt, og applauderer deres vilje til å ta risiko i en situasjon hvor markedet for bruk av hydrogen fremdeles er usikkert. Det er av stor betydning for hele industrien. Deres bidrag til utvikling av markedet for hydrogen legges merke til både i Norge og i utlandet, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.