Sammen med Critical Raw Materials Act og reformen av det europeiske elektrisitetsmarkedet utgjør NZIA en viktig del av EUs Green Deal Industrial Plan. NZIA skal sikre EUs konkurransekraft gjennom å tilrettelegge for netto-nullteknologier som er nødvendige for å nå EUs klimamål. EU har to suksesskriterier for satsingen:
- at 40 prosent av teknologiene produseres i EU
- at EU skal nå en markedsandel på 15 prosent globalt innen 2040.
- Det er viktig at norsk hydrogenteknologi inkluderes i regnestykket når EU skal nå sitt mål om at 40 prosent av de strategiske netto-null-teknologiene produseres i EU. Dette gjør at leverandører av for eksempel elektrolysører, brenselceller eller lagertanker kan konkurrere på like vilkår som bedriftene i resten av Europa, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.
Dette er en av bærebjelkene i EUs nye industripolitikk. NZIA skal fremme europeisk næringsliv i det globale kappløpet om grønn teknologi og forsterke EUs selvstendighet, samtidig som man bekjemper klimaendringer og skaper flere arbeidsplasser.
NZIA skal skape gunstige betingelser for grønn teknologi gjennom å
- forenkle godkjenningsprosesser og skape gunstige regulatoriske rammer
- lette markedsadgang for strategiske produkter (f.eks. i offentlige anskaffelser)
- koordinere EUs tiltak på området ved etablering av en europeisk netto-null-plattform
- styrke kompetansen til europeiske arbeidstakere
- For å sikre norske interesser bør norske myndigheter allerede fra starten delta i etableringen og utviklingen av den europeiske netto-null-plattformen. Det er ikke bare viktig for hydrogennæringen, men for energisektoren som helhet, sier Telnes Wilhelmsen.
- EU anslår at det er behov for én million nye hydrogenjobber innen 2030 og tar viktige grep for å få til dette. Her bør Norge la seg inspirere av hvordan EU jobber med å utvikle netto-null-akademier med vekt på etter- og videreutdanning. Norske aktører i forskning, næringslivet og fylkeskommuner og kommuner bør særlig legge merke til den sterke satsingen på Hydrogen Valleys, som kan være en viktig finansieringskilde for regionale prosjekter i Norge, sier Telnes Wilhelmsen.
Les mer på hjemmesidene til EU-rådet.