Foto: NHF | Høring i Stortingets energi- og miljøkomite

NHFs krav til statsbudsjettet for 2025

På stortingshøringene om statsbudsjettet påpekte Ingebjørg Telnes Wilhelmsen at kostnadsgapet mellom fossilt og hydrogen er for stort og at dagens virkemidler ikke bidrar til å skalere opp hydrogenproduksjon og -bruk i det tempoet som er nødvendig for å nå klimamålene.

16 okt. 2024

NHF har så langt deltatt på høringer om statsbudsjettet i finanskomiteen, energi- og miljøkomiteen og næringskomiteen.   
 
- Vi ser at investeringsbeslutninger skyves ut i tid og viktige storskala hydrogenprosjekter blitt satt på vent, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen. På Stortinget la hun blant annet frem tre viktige tiltak som må på plass: 
 

  1. Det må settes av 1 milliard kroner i nasjonale midler til hydrogenbanken i EU. Det vil sikre etablering av inntil 4 produksjonsanlegg av betydelig størrelse i Norge, og ifølge våre beregninger vil det kunne redusere CO2-utslippene med inntil 450.000 tonn i året. Dette er en kostnadseffektiv ordning, som er klar for bruk.   
  2. Satsningen på punkutslippsprogrammet under «Industri 2050» må videreføres til neste år. I budsjettforliket for 2024 ble det enighet om en styrket satsing på dette programmet for å kutte store utslipp i industrien. Regjeringen følger ikke opp denne satsingen og gir ingen nærmere begrunnelse. «Industri 2050» må inn igjen i budsjettet for å sikre at norske bedrifter opprettholder sin grønne konkurransekraft.  
  3. Det må stilles flere utslippskrav i maritim sektor. Det er veldig bra at det kommer krav til nullutslipp på ferger, men regjeringen sleper bena etter seg når det gjelder krav til utslippsfrie hurtigbåter, offshorefartøy og fartøy i havbruksnæringen. Nylig ble nullutslippskrav i verdensarvfjordene utsatt til 2032 for store skip, til tross for Stortingets vedtak. Klimakrav er et av de mest kraftfulle verktøyene myndighetene har for å bidra til at det etableres et marked for hydrogen.