Tildelingen er en del av en større allokering fra EUs innovasjonsfond til flere norske selskaper. Det er det høyeste beløpet noen gang fra innovasjonsfondet til norske selskap, skriver Enova i en pressemelding.
- En skikkelig gladmelding, og vi gratulerer Nel, Hystar, HydrogenPro og Statkraft så mye! Det at norske hydrogenselskap når opp i knallhard konkurranse om EU-midler, viser at vi har de hodene og hendene vi trenger for å lykkes, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.
Det kommer også velfortjente gratulasjoner fra regjeringshold:
– Dette er et viktig skritt for norsk omstilling. Sammen med Enovas støtteordninger vil dette være med på å utvikle løsninger som kan gi store utslippskutt i tråd med Norge og EUs klimamål mot 2050, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik.
– For at Norge skal nå klimamålene og omstille seg til et lavutslippssamfunn i 2050, trenger vi mer fornybar kraft og utvikling av nye innovative teknologier og løsninger. Tildeling fra EUs innovasjonsfond gir viktige bidrag til selskaper som ønsker å bidra til utslippsreduksjon, og det er svært positivt at også norske bedrifter når frem i konkurransen om disse midlene, sier energiminister Terje Aasland (Ap).
Nel: -Bevilgningen hjelper oss å bringe ny teknologi til markedet
Nel har drevet utvikling av neste generasjons trykksatt alkalisk teknologi i mer enn fem år. Teknologien er på prototypestadiet, med lovende resultater.
I en børsmelding sier Nels administrerende direktør Håkon Volldal:
– Vi fortsetter å realisere det fulle potensialet til vår nåværende teknologi, samtidig som vi utvikler fremtidige teknologier for å hjelpe kundene våre med å redusere kostnadene for grønt hydrogen. Denne bevilgningen vil gjøre det betydelig enklere for oss å bringe vår nye og innovative trykksatte alkaliske teknologi til markedet.
Den første Nel-utbyggingen er planlagt for en årlig kapasitet på 1-2 GW, ved å utnytte eksisterende areal ved Nels nåværende anlegg på Herøya. Støtten vil fases inn med Nels egne investeringer for inntil 4 GW kapasitet.
I børsmeldingen heter det at endelig investeringsbeslutning avhenger av vellykket testing av prototypen og markedets aksept av den nye teknologien.
Hystar: - Vil øke effektiviteten ytterligere
Hystar får 26 millioner euro til automatisert produksjon av deres verdensledende PEM-elektrolysører i industriell skala. Midlene vil bli brukt til installasjon og drift av Hystars automatiserte produksjonslinje for PEM-elektrolysører på Høvik.
- Tildelingen vil gjøre oss i stand til å redusere kostnader og øke effektiviteten ytterligere, noe som er spesielt viktig i sektorer som er vanskelige å avkarbonisere, sier administrerende direktør i Hystar, Fredrik Mowill i en pressemelding.
Hystars teknologi kan gi betydelige kostnadsreduksjoner, bedre ytelse og sikrere hydrogenanlegg. Ved å automatisere produksjonen er Hystar i stand til raskt å oppskalere driften og gjøre hydrogen rimeligere og mer tilgjengelig.
Hystars eksisterende produksjonslinje har en årlig kapasitet på 100 MW og produserer allerede for kommersielle prosjekter. Tildelingen fra EUs innovasjonsfond vil gjøre det mulig for Hystar å øke til en årlig kapasitet på 1,5 GW når fabrikken settes i drift i 2027, og oppskalere til 4,5 GW årlig kapasitet i 2031.
Statkraft får støtte til anlegg i Tyskland
Statkraft har fått støtte til produksjon av fornybart hydrogen og utnyttelse av overskuddsvarme i Emden i Tyskland. H2HubEmden skal bruke en
200 MW elektrolysør og storskala varmepumper på et eksisterende kraftverk i Emden i Tyskland.
HydrogenPro får støtte i Danmark og Equinor i Belgia
HydrogenPros datterselskap i Danmark tildeles 16,5 millioner euro til storskala produksjon av neste generasjons elektrodeteknologi. Denne tildelingen kommer i tillegg til 35 millioner danske kroner som Danmarks Eksport- og investeringsfond annonserte i mai.
En annen vinner er prosjektet H2BE i Belgia, som skal produsere 210.000 tonn lavkarbon hydrogen årlig innen 2030 og nå er under utvikling. Det er franske Engie’s Electrabel og Equinor som står bak.
I tillegg til Nel, Hystar, HydrogenPro, Statkraft og Equinor har også de norske selskapene Altera Infra, CRUDA, Evoy, Flex Fuels, Inovyn og Reach Subsea fått tildelt betydelig støtte.
- Her har Enova bistått flere av selskapene med å søke om EU-midlene, så all honnør til teamet i Enova, og takk for at dere bistår norske selskap slik at vi kan sikre økt verdiskaping og kutte utslipp raskere, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.
Totalt sikret aktører innen hydrogen hele 30 % av innovasjonsfondets tildeling på 4,8 milliarder euro.
Se oversikt over alle prosjektene i EUs innovasjonsfond her.