- For første gang blir en sektor regulert til netto null utslipp gjennom en internasjonal avtale. Vi snakker ikke om noen hvilken som helst sektor heller. Skipsfartens utslipp er 20 ganger større enn Norges totale utslipp, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding.
Etter forhandlinger og avstemming endte det med et klart flertall for regelverket. Det blir krav om gradvis lavere klimagassutslipp fra skip. Kravene er bindende mellom alle land som har tilsluttet seg.
Det blir fastsatt en pris på klimagassutslipp, og inntektene skal rutes via et fond som blant annet skal støtte utviklingen av nye drivstoff og teknologier. Regjeringen antar at inntektene til fondet vil være på 100 til 150 milliarder kroner i året.
- Det er meget godt nytt for norsk maritim næring og hydrogennæringen at det internasjonale samarbeidet nå resulterer i en konkret kostnad ved utslipp og at det satses på ny teknologi og nye drivstoff. Her ligger Norge i front og kan ta ytterligere posisjoner. Skipsdesign, fremdriftssystemer, bunkring, lagring, sikkerhet og internasjonal standardisering er bare noen områder hvor norske bedrifter allerede gir verdifulle bidrag til utviklingen av hydrogen globalt, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.
Rederiforbundets siste konjunkturrapport viser at hydrogen og ammoniakk møter hard konkurranse fra blant annet biodrivstoff og LNG.
- Det nye fondet er derfor gode nyheter for nullutslippsdrivstoffenen hydrogen og ammoniakk. Det vil bli dyrere å forurense, slik Norsk Hydrogenforum har etterlyst i lang tid. Det er svært gledelig at dette nå blir et internasjonalt rammeverk for en næring som i sin natur er grensekryssende, sier hun.
Regelverket sendes nå på høring i landene før det skal vedtas endelig i oktober.
Foto av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen: Katinka Vaag Prestøy