«Veileder til regler for kraft for «fornybarhydrogenproduksjon RFNBO hydrogen» forholder seg til EUs andre fornybardirektiv (Directive EU 2018/2001) med tilhørende to delegerte rettsakter (Commission Delegated Regulation (EU) 2023/1184 og 2023/1185), som angir krav om hva som kan defineres som «fornybart hydrogen» i EU, eller «renewable liquid and gaseous transport fuels of non-biological origin», forkortet RFNBO.
EU-reglene omfatter blant annet:
- kravene som må tilfredsstilles for at kraften for produksjon av RFNBO-er skal regnes som fornybar
- krav til reduksjoner av klimagassutslipp for såkalte «resirkulerte karbondrivstoff/recycled carbon fuels» (RCF-er) sammenliknet med konvensjonelle karbondrivstoff, og metodologi for beregning av utslippsreduksjoner fra RFBNO-er og RCF-er.
Gjennom å sikre at man oppfyller RFNBO-kravene kan man verifisere at produsert hydrogen er fornybart og teller opp mot kravene i fornybardirektivet. Det kan gi markedsadgang til markeder i EU. Reglene er derfor viktige for norske hydrogenaktører som søker støtte til hydrogenproduksjon.
Slik oppsummerer Enova betydningen av regelverket for norske aktører:
- Så lenge fornybarandelen i brutto strømforbruk overordnet for Norge er 100 % eller høyere, kan all kraft fra nettet regnes som fornybar, og dermed også alt hydrogen som produseres gjennom året. Fornybarandelen fra året to år før produksjonsåret skal legges til grunn.
- Om fornybarandelen i brutto strømforbruk faller under 100 % for Norge, vil man fremdeles kunne være i overenstemmelse med regelverket for alt produsert hydrogen gitt at fornybarandelen i budsonen/prisområdet for kraft var over 90 % ett av de siste fem årene. I et slikt tilfelle kan hydrogenprodusenten produsere hydrogen med strøm fra nettet like stor andel av timene gjennom året som fornybarandelen året i forveien, og fremdeles telle hele produksjonen som fornybart hydrogen.
- Om fornybarandelen i brutto strømforbruk i en budsone er under 90 %, eller om budsonen faller utenfor denne grensen ved at fornybarandelen er under 90 % mer enn fem år på rad, må produsenten være i overenstemmelse med kravene om addisjonalitet, tidskorrelasjon og geografisk korrelasjon for at alt hydrogen som produseres med kraft fra nettet skal kunne regnes som fornybar.
- Det finnes særskilte regler knyttet til når karbonintensiteten til kraften i strømnettet innen en gitt budsone er under gitte terskelverdier.
- Løsningen der hydrogenprodusenter kan kobles direkte til ny fornybar kraftproduksjon er normalt ikke en løsning som det gis tillatelse til etter norsk regelverk.