Økte hydrogeninvesteringer, men forsinkede prosesser

Det internasjonale rådet Hydrogen Council har lansert rapporten Hydrogen Insights 2024. Der går det frem at antall hydrogeninvesteringer øker globalt, men ikke nok til å klare klimaforpliktelsene.

07 okt. 2024

Det internasjonale rådet Hydrogen Council har analysert mer enn 1 500 prosjekter over hele verden. Rapporten viser en syvdobling av prosjekter som har tatt investeringsbeslutning de siste fire årene, men tempoet har ikke vært nok til å holde tritt med klimaforpliktelsene. Til det kreves en åttedobling av hydrogeninvesteringene frem til 2030 og en felles innsats fra myndigheter og industri. Offentlige insentiver og regulatoriske avklaringer er svært viktig for å mobilisere privat kapital, heter det i rapporten.

Hydrogennæringen har møtt makroøkonomisk motvind som økt inflasjon, økte renter, geopolitiske kriser, begrensninger i leveransekjeden og økte priser på fornybar elektrisitet. Usikkerhet rundt regulatoriske rammer har særlig truffet hydrogennæringen, og sammen med økte priser på elektrolysører har disse forholdene ført til utsatte og avlyste prosjekter, heter det i rapporten.  
 
- Vi ser at investeringer tas, men ikke i det tempoet vi behøver for å nå klimamålene. Det forventede volumet i 2050 har blitt nedjustert. Nå er det avgjørende med regulatoriske avklaringer og risikoavlastende kapital, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.   
 
Hydrogenprosjekter som har nådd investeringsbeslutning har økt fra 10 milliarder USD fordelt på 102 prosjekter i 2020, til 75 milliarder dollar på 434 prosjekter i 2024. Annonserte investeringer frem til 2030 har økt med omtrent 20 prosent fra 570 til 680 milliarder USD. Den tydeligste veksten har skjedd i de mer avanserte stadiene av prosjektutvikling.    
 

Kilde: Hydrogen Insights 2024, side 6

HVA ER HYDROGEN COUNCIL:

Hydrogen Council er et råd som består av ledere fra 140 multinasjonale selskaper som representerer hele hydrogenverdikjeden. Hydrogen Council ble lansert på World Economic Forum i Davos in 2017.

 


 

- Vi ser at investeringer tas, men ikke i det tempoet vi behøver for å nå klimamålene. Det forventede volumet i 2050 har blitt nedjustert. Nå er det avgjørende med regulatoriske avklaringer og risikoavlastende kapital.

Ingebjørg Telnes Wilhelmsen