Foto: NHF

ONS: - Optimisme tross utfordringer

- Utfordringer som økte kostnader, utilstrekkelige støtteordninger og omstendelige prosesser for tilknytning til strømnettet hindrer ikke hydrogennæringen i å være optimistisk. Enkelte investeringsbeslutninger er tatt og produksjonsanlegg er startet opp, sa Tor Kristian Haldorsen på Energy Valleys seminar om scenarioer for hydrogen på ONS.

28 aug. 2024

Enova har lansert flere nye og forbedrede støtteordninger for hydrogen og ammoniakk, noe som har vært i tråd med NHFs ønsker.
- Det blir spennende å se hvor godt de virker og om flere investeringsbeslutninger blir tatt, sa Tor Kristian Haldorsen.

På scenen var også Sverre Alvik (DNV), Elizabeth Heuch Olbjørn (ABB), Andreas Ekker (Gen2 Energy), Kristoffer W. Moldekleiv (Energy Transition Norway) og Bjørn Ottar Elseth (Energy Valley).

Fremragende forskning, men mangel på kvalifiserte folk

Han trakk frem Norges lange historie med fremragende hydrogenforskning og -utvikling, og påpekte at norske forskningsinstitusjoner koordinerer noen av Europas største hydrogenforskningsprosjekter.
- Vi har også to hydrogenspesifikke sentre for fremragende forskning i HYDROGENi og HyValue og verdensledende testinfrastruktur for maritime applikasjoner, sa Tor Kristian Haldorsen.
 
- En flaskehals er imidlertid mangel på kvalifisert arbeidskraft. Utdanningssystemet er ikke rigget for skiftet som vi allerede står i. Vi må øke rekrutteringen til teknologi og industri både på universitets- og høgskolenivå og i videregående opplæring, sa Tor Kristian Haldorsen.

I rør til Tyskland

Ifølge flere scenarier vil hydrogennæringen øke omsetningen fra 2-3 milliarder kroner i dag til opp mot 80 milliarder kroner på 2030-tallet. Mesteparten er eksportrelatert.
 
Tyskland og Nederland er EUs største forbrukere av hydrogen, og begge land har behov for å importere store mengder for å dekke industriens behov.
 
- Vi forventer at eksporten av teknologi og utstyr vil fortsette å øke, men molekyler vil utgjøre en stadig større del av eksporten fremover. I første fase mot 2030 vil dette for det meste være fornybart hydrogen og ammoniakk fraktet på skip, men utover på 2030-tallet kan store volumer være lavkarbon-hydrogen produsert av naturgass med karbonfangst og -lagring, transportert gjennom rørledninger til Tyskland. Investeringer av dette omfanget må skje ved offentlig-privat samarbeid, sa han.

Forutsigbarhet viktig

Hydrogennæringen trenger at myndighetene setter seg mål, de trenger forutsigbare støtteordninger og regulatorisk klarhet, samt at Enovas mandat tar hensyn til at det er behov for en rask utrulling og oppskalering av klimateknologi.
- EU er Norges viktigste marked, og norsk industri må være i stand til å konkurrere på like vilkår som resten av Europa. Norske selskaper risikerer å falle fra i konkurransen om Norge ikke implementerer hydrogen- og avkarboniseringspakken, Net Zero Industry Act, Refuel EU Aviation, FuelEU Maritime, CBAM, AFIR og ETS 2.
 
- Viktigst av alt – vi kan ikke lenger vente på å implementere fornybardirektivet av 2018. Hydrogenprodusentene trenger å få verktøy til å kunne definere og sertifisere sine produkter som fornybar. Dette er svært viktig, fordi hver eneste kunde i Europa behøver å vite at hydrogenet de tar i bruk er i henhold til EUs krav.  

- Vi forventer at eksporten av teknologi og utstyr vil fortsette å øke, men molekyler vil utgjøre en stadig større del av eksporten fremover. I første fase mot 2030 vil dette for det meste være fornybart hydrogen og ammoniakk fraktet på skip, men utover på 2030-tallet kan store volumer være lavkarbon-hydrogen produsert av naturgass med karbonfangst og -lagring, transportert gjennom rørledninger til Tyskland.

Tor Kristian Haldorsen