Foto: NHF | Isabelle-Loiuse Aabel (Kristiansand Havn), Nils Gjelsten (Glencore Nikkelverk), Brit Skadberg (DSB), Ingebjørg Telnes Wilhelmsen (NHF) og Torstein Melhus (Ammonia AS)

Strenge krav til sikkerhet

Sikkerhet handler om at det skal være trygt å ta i bruk hydrogen og ammoniakk, både for dem som jobber på anleggene, for ansatte og passasjerer på fergene, for dem som skal kjøre hydrogenlastebil og som jobber på stasjonene, for naboer og for alle oss andre, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen. 

14 aug. 2024

Hun holdt innlegg på et arrangement på Arendalsuka i regi av GCE Node, Agder H2 Nettverk, Å Energi, Agder Fylkeskommune og Business Region Kristiansand. 
 
- Det er strenge krav til etablering av hydrogenanlegg, enten det er til produksjon eller bruk. Før etablering av anlegg skal det gjennomføres grundige risikoanalyser, og iverksettes tiltak for å redusere risikoen, sa hun.   
 
Det er det enkelte selskap som er ansvarlig for sikkerheten på sine anlegg, men NHF skal bidra til at hydrogen introduseres i samfunnet på en sikker måte. På vegne av næringen har NHF derfor etablert en egen arbeidsgruppe om sikkerhet, der eksperter fra hele verdikjeden er med.   
 
NHF er også sekretariat for Fylkesnettverket, bestående av fylkeskommunene og flere kommuner.  
- De er veldig opptatt av å kartlegge hvilke arealer som er egnet for å etablere ny grønn industri på en måte som gjør at sikkerheten til omgivelsene rundt ivaretas, sa Telnes Wilhelmsen.  

Fire punkter som blir viktige fremover: 

  1. Kartlegging av regulatoriske gap.
  2. Intensivere standardiseringsarbeidet.  
  3. Etablere industriinitiativ om utarbeidelse av beste praksis for sikker design og drift av hydrogen- og ammoniakkanlegg.  
  4. Spre kunnskap, forståelse og øke bevisstheten om sikkerhet.