Hydrogenet skal fremstilles med fornybar energi og elektrolyse av vann. Yara kutter dermed 41.000 tonn CO2 i året. Hydrogen brukes til å produsere ammoniakk, som igjen brukes til å produsere gjødsel eller som drivstoff til skip.
Det var statsminister Jonas Gahr Støre som sto for den offisielle åpningen av anlegget, som er det største av sin type i drift i Europa.
- Dette er starten. Hydrogen kommer til å være en del av Europas svar på den jobben det er å gjøre seg uavhengig av fossile energikilder. Industrien i Europa kommer til å trenge hydrogen, og Yara går foran, sier statsminister Jonas Gahr Støre til E24.
Anlegget er banebrytende, i følge Holsether:
- Jeg vil rette en stor takk til våre dedikerte Yara-kolleger som har jobbet utrettelig for å få produksjonen i gang, Enova for å ha støttet prosjektet, samarbeidspartnere, og kunder som går i front mot en mer bærekraftig fremtid. Vi er glade for å ha levert de første tonnene med lavkarbongjødsel til Lantmännen, et konkret eksempel på hvordan samarbeid på tvers av hele verdikjeden for mat er nødvendig for å avkarbonisere, sier Holsether.
Fornybar ammoniakk er viktig for avkarbonisering, men vil ta tid å utvikle i stor skala:
- Ettersom verden raskt nærmer seg 2030, jobber vi også med å produsere lavkarbonammoniakk med CCS for å muliggjøre hydrogenøkonomien og utvikle vekstmarkedene for ammoniakk, sier Hans Olav Raen, administrerende direktør i Yara Clean Ammonia.
- Vi gratulerer Yara med den offisielle åpningen av SKREI-anlegget på Herøya! Når industrien spiller på lag med myndighetene og Enova, skjer det ting. Yara har gjort en fantastisk jobb sammen med dyktige partnere som Linde, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.